Doğayla haşır neşir olacağınız bir kamp planı yaptıysanız eğer, kamp çadırı artık ikinci evinizdir ve doğru seçim yapılmış bir kamp çadırında azami konforu elde edebilirsiniz.
Doğru Kamp Çadırı nasıl seçilir yazımızdan önce “Kamp Çantası Nasıl Hazırlanır?” yazımıza da göz atabilirsiniz
Doğru kamp çadırı nasıl alınır? Sorusuna geçmeden önce çadırın kısa bir tarifini yapmakta fayda var: Çadır hangi parçalardan oluşur, hangi mevsimde hangi çadır tercih edilmelidir daha çok bunlara değiniyor olacağız. Ayrıca, ergonomi, sınıflandırma, çadırın ağırlığı, poller, çadır kazıkları, gerdirme ipleri, ortam odası, garaj alanı, kar eteği, çadır girişleri, taban yapısı, su geçirmezlik ve çadır katmanları gibi konulara da kısaca değiniyor olacağız.

Çadır Parçaları Nelerdir?
- Dış tente
- İç tente
- Çadır tabanı
- Poller
- Çadır ipleri
- Çadır Kazıkları
Temel olarak kamp çadırları; taban, iç katman ve dış katman olarak üç farklı bölümden oluşur:
Taban, yırtılma ve delinmelere karşı dayanıklı, su geçirmez yapıya sahip, genel olarak PU ve daha önce adlandırılmış işlemler için de kullanılır bir ham madde üretilir ve üretilir ve planlanır Açık çadırın dış katmanı havuzun üzerine binerek çadırın taban yanlarından da su alması engellenmiş olur.

İç katman ise genelde hava dolaşımına izin verecek türdeki malzemelerden üretilir. Çadırın içinde bulunan cepler, eşya bölmeleri, fener veya askı aparatı gibi bölümler genelde bu iç katman üzerinde olur. İç katmanın en önemli özelliği; çadırın dış katmanının iç yüzeyinde meydana gelen, yoğuşmadan kaynaklanan nemin çadırın içine ulaşmasını engelleyecek bir havalandırma boşluğu yaratmasıdır.
Dış katmanın görevi ise, bizi kar, yağmur, rüzgâr ve güneş gibi etkenlerden korumaktır ve bu sebepten dayanıklı ve su geçirmez malzemelerden üretilir. Havalandırma pencereleri de yine bu dış katman üzerinde bulunur.
Diğer Çadır Parçaları
1. Poller
En basit tabirle bir çadırın iskeletidir ve çadırın dayanıklılığında en belirleyici unsurdur. Çadır polleri genel olarak fiber, alüminyum ve karbon malzemelerden üretilir. 3 mevsim çadırlarda yaygın olarak fiber poller kullanılır. Göreceli olarak fiber poller diğer türlere göre en dayanıksız olanıdır. 4 mevsim çadırlarda ise genellikle alüminyum poller kullanılır; böylece hem dayanıklılık artırılmış hem de taşıma esnasında yük azaltılmış olur. 5 mevsim çadırlarda ise alüminyum ya da karbon poller kullanılır. Ayrıca 5 mevsim çadırlarda kullanılan alüminyum pollerin genellikle uçak sanayinde de kullanılan son derece dayanıklı duralüminyum ve türevleri gibi malzemeden üretildiğinin altını çizmekte de fayda var.
2. Çadır kazıkları
Adından da anlaşılacağı gibi çadırı yere sabitlemek için kullanılır. Çadır kazıkları da yine kullanım amacına göre plastik, alüminyum, demir veya çelik malzemeden üretilirler. Kazık sayısı çadırın zeminle temas eden tabanın büyüklüğüyle doğru orantılıdır, çadır büyüdükçe kazık sayısı da artar.
3. Gerdirme ipleri
Çadırı rüzgârlı havalarda sabitlemek için kazıklara ilaveten kullanılır. Gerdirme ipleri çadırın dış katmanına güçlendirilmiş dikişlerle tutturulur ve çadırın etrafına çakacağımız ekstra kazıklara sabitlenir. Rüzgârlı havalarda gerdirme iplerini mutlaka kullanmanız tavsiye edilir.
4. Havalandırma pencereleri
Bir kamp çadırının olmazsa olmazlarındandır. Çadırın içindeki ve dışındaki hava, aldığımız nefesle birlikte, ısı farkından dolayı, yoğuşmaya sebep olur. Eğer bu havalandırma pencereleri açılmadan uyunursa, sabah çadırda su damlacıkları görebilir, gece boyunca daha fazla üşüyebilirsiniz. İşte bu pencereler, çadır içerisinde sürekli bir havalandırma olmasını sağlar ve nemi minimize eder.
5. Garaj bölümü
Çadırın giriş/çıkış bölümünde bulunan ve sırt çantası, mutfak gereçleri, ayakkabı gibi eşyaların çadır yaşam alanı dışında depolanarak çadırın içinde daha ferah bir ortam sunmaya yarayan alandır.
6. Kar etekleri
Yalnızca 5 ve bazı 4 mevsim çadır modellerinde bulunur. Kar eteklerinin en önemli amacı çadırın dış katman eteklerini toprağın ya da karın altına gömülmesine imkân sağlayarak çadırın fırtına dayanıklılığını artırmaktır. Böylece rüzgâr çadırın altına giremez ve çadırı uçuramaz, aynı zamanda karın çadırın üzerine yığılmasını sağlayarak doğal bir iglo (kar kulübesi) yaratmış da olur.
Kamp çadırıyla ilgili bu genel bilgilerden sonra şimdide doğru çadır seçimiyle ilgili genel bilgilere bir göz atalım.
Hangi Çadır alınmalı: Kamp Çadırı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kamp çadırı satın alırken nelere dikkat edilmelidir? Öncelikle belirtmek isterim ki, en pahalı çadır en iyi çadırdır mantığından uzak durulmalıdır. Her şeyde olduğu gibi ihtiyaçlarınıza cevap veren bir kamp çadırı satın almalısınız. Örneğin, kış mevsiminde kamp yapmak yerine bahar ve yaz aylarını tercih ediyorsanız 4 mevsim veya 5 mevsim kamp çadırı almanıza gerek yoktur.
3, 4 ya da 5 Mevsim Çadır Ne Anlama Gelmektedir?
Çadırlar kullanım amaçlarına göre 3, 4 ve 5 mevsim olarak isimlendirilmiştir. Genel manada her ne kadar 5 mevsim çadır diye bir şeyin olmadığı yönünde olsa da aşırı şartlarda zirve dağcılığı yapan profesyonellerin kullandığı çadır türü normal kampçıların kullandığı çadırlardan farklı olduğu için biz 5 mevsim çadır diye bir kategori yaratmışız. Rei, Sierra Trading, Backcountry, Mec.ca gibi milyonlarca dolar ciro yapan online outdoor mağazalarına girin, 5 mevsim çadır diye bir kategori olmadığını göreceksiniz.
Dünya üzerinde outdoor malzeme satışı yapan markalarıın çadırları genelde şu şekilde sınıflandırdığını görüyoruz:
- Aile çadırları
- Hafif çadırlar
- Ultra-hafif çadırlar
- 3 mevsim çadırlar
- 4 mevsim çadırlar (bizde 5 mevsim olarak biliniyor)
- Ekspedisyon çadırları (bizde 5 mevsim olarak biliniyor)
3 mevsim çadırlar ilkbahar, yaz ve sonbaharda kullanılabilen; hava koşullarına ve dış etkenlere karşı koruyuculuk seviyesi en düşük olan çadır tipleridir.

4 mevsim çadırlar ise, adında da anlaşılacağı gibi kışın da kullanılabilen türdendir.

5 mevsim çadırlar da en zorlu seferlerde, en zorlu hava koşullarında profesyonel dağcılar tarafından da kullanabilen çadırlardır. 5 mevsim çadırları, diğer çadırlardan ayıran en temel, en hayati özellik; bu çadır türlerinin güçlü fırtınalara dayanacak şekilde aerodinamik yapıları ve kar eteklerinin olmasıdır.

İyi bir çadırın sahip olması gereken özellikler nelerdir?
- Su geçirmez taban kumaşı
- Su geçirmez dış tente
- Nefes alabilen iç tente
- Alüminyum poller
- Dayanıklı çadır kazıkları
- Havalandırma pencereleri
- Gerdirme ipleri
- Kar etekleri (sadece 4 ve 5 mevsim çadırlar için)
- Çift giriş
- Bagaj alanı
- İç tente cepleri, terekleri, askıları, vb.
Çadır seçiminde dikkat edilmesi gereken 7 önemli nokta
- Hava ve mevsim koşulları
- Çadırın sırt çantasında taşınacağı süre
- Çadırda kaç kişinin kalacağı
- Çadır havalandırması
- Malzeme kalitesi
- Taşınacak ekstra malzemeler
- Kapı sayısı
Çadır Seçiminde Hava ve Mevsim Şartları
Çadır satın alırken yapılan en büyük hatalardan biri iklim ve çevre koşullarına uygun olmayan çadır tercih edilmesidir. Yaz mevsiminde kamp alanlarında fırtına koşullarına uygun olan çadırların kullanıldığını veya tam tersi olarak kış şartlarında tek katmanlı çadırların kullanıldığına birçok kez şahit oldum. Benim fikrime göre yaz ve bahar ayları için bir, kış döneminde kullanılmak üzere de bir başka çadır satın alınmalıdır. Böyle bir müsaitlik durumunuz yoksa da en çok kamp yaptığınız dönemleri dikkate alarak çadır seçimi yapmanız uygun olacaktır.

Çadırı Sırtınızda Taşıyacağınız Sürenin Etkileri
Kamp yapacağınız alana aracınızla ulaşmadığınız/ulaşamadığınız durumlarla mutlaka karşılaşacağınızı düşünüyorum; hele bir de yürüyüşün arasında bir yerlerde tırmanış da varsa çantanızda taşıdığınız o çadır sizin eviniz olmaktan ziyade başka bir şeye dönüşebilir. Dolayısıyla çadır seçiminde ağırlık önemli bir kıstas haline geldiğinden amacınıza uygun en hafif çadırı seçmekte fayda var.
Çadırda Kalacak Kişi Sayısına Göre Çadır Seçimi
Çadır alırken açıklama etiketlerinde 2 kişilik, 3 kişilik gibi ibareler görürsünüz; bu kişi hesaplaması çadır içerisine hiçbir eşya koymaksızın belirtilen kişi sayısının balık istifi yan y Çadır alırken açıklama etiketlerinde 2 kişilik, 3 kişilik gibi ibareler görürsünüz; bu kişi hesaplaması çadır içerisine hiçbir eşya koymaksızın belirtilen kişi sayısının balık istifi yan yana yatacağı zaman kaplayacağı alan hesaplanarak belirlenir. Dolayısıyla iki arkadaş kampa gidecekseniz yanınıza 3 kişilik bir çadır almanız sizin yararınıza olacaktır. ana yatacağı zaman kaplayacağı alan hesaplanarak belirlenir. Dolayısıyla iki arkadaş kampa gidecekseniz yanınıza 3 kişilik bir çadır almanız sizin yararınıza olacaktır.
Havalandırma Penceresinin Önemi
Havalandırma denilince aklımıza ilk gelenler kapı ve pencereler olabilir ancak çadırların genellikle üst kısımlarında bulunan iç ve dış ısı farkından kaynaklanacak olan yoğuşmayı önlemek üzere dizayn edilmiş içerideki hava dolaşımının sağlık olmasını sağlayan ama yağışlı havalarda içeriye su girmesini önleyen menfezler bulunur. Çadırın içindeki nemin dışarıya atılmasını sağlayan bu menfezler mükemmel bir yaz gecesinin sabahında eşyalarınızın su içinde olmasını engellemekle birlikte nemi azalttığı için soğuk havayı daha az hissetmenizi sağlar.
Çadır Alırken Malzeme Kalitesinin Önemi
Tabanda kullanılan malzemenin yırtılma ve delinmelere dayanıklı ve hatta mümkünse ısı yalıtımına da katkı sağlamasında fayda var.
Ara katmanının hava dolaşımına imkân sağlayacak ve pamuk gibi sağlıklı materyallerden üretilmiş olması gerekir.
Dış katman, uzun süre güneşe ve yağmura maruz kaldığında kolay aşınıp yıpranmayan ve muhakkak su geçirmezliği olan kumaşlardan üretilmiş olmalıdır.
Çadır polleri hafif ve sağlam malzemelerden üretilmeli, fırtına, kar ağırlığı gibi dış etkenlere karşı dayanıklı olmalıdır.
Çadır kazıkları kolay kırılan, yamulan hammaddelerden üretilmemeli tekrar tekrar kullanıma imkân sağlamalıdır.
Ekstra Malzemelere Uygun Çadır Seçimi
İnsanoğlu konforundan ödün vermeyi pek tercih etmez. Dolayısıyla yanınıza gereken fazla malzeme almış iseniz garaj bölümü içeren çadırları seçmeniz uygun olacaktır. Bu şekilde eşyalarınızı iklim koşullarından ve meraklı hayvanlardan koruyabilirsiniz.
Kapı Sayısının Çadır Seçimindeki Yeri
Çadırda birden fazla kişi kalacaksa iki giriş olmasının birtakım faydaları olacaktır. Gece dışarı çıkmak istediğinizde size en yakın kapıyı kullanarak kimseyi rahatsız etmek zorunda kalmazsınız. Ayrıca rüzgâr ve yağış durumuna göre hangi kapıyı kullanacağınıza karar vermek için seçeneğiniz de olacaktır. İki kapılı çadırların iki garajı olacağı için eşyalarınızı bu alanlarda saklayabilmeniz de cabası. Sıcak yaz gecelerinde hava sirkülasyonu açısından da iki kapılı çadırlar rahat bir uyku çekmenize yarar sağlar.
Çadır Kurulumu ne kadar Önemli?
Günümüzde üretilen modern çadırlar genelde 1 dk. ila 5 dk. arasında sürelerde kurulabiliyorlar. Kurulum süresinin kısalığı, yoğun geçen faaliyetlerin ardından, ani değişen hava koşullarında (örneğin ani bastıran yağmurlarda uzun kurulum süreleri çadırın ve malzemelerin ıslanmasına sebep oluyor.) önem kazanıyor. Bu nedenlerden dolayı, kısa sürelerde kurulup toplanan çadırları araştırmalısınız.
Yeni satın aldığınız çadırı mutlaka faaliyete çıkmadan önce birkaç kez evinizde kurup toplayın. Çadırınızın kurulumu ile ilgili pratik kazanacak, varsa bir defosu veya çadırı beğenmediyseniz henüz arazide kullanmadığınız için iade imkânınız olacaktır.

Kamp Çadırı Tavsiyeleri
- Yattığınız yerden soyunup, giyinemiyorsanız daha yüksek tavanlı bir çadır edinin.
- Klostrofobiniz varsa ihtiyaç duyduğunuz daha büyük bir çadır alın.
- Börtü böcekle aranız yoksa ara katman sinekliğini daima kapalı tutun, sinekliği olmayan çadırları almayın.
- Çift tenteli bir çadır satın alın. Çadırınızı, dikişlere fazla yüklenmemek kaydıyla mümkün olan en gergin haliyle kurun. İç ve dış katmanın birbirine temas etmesini engelleyin.
- Yatarken çok fazla sağa sola dönüyorsanız iki kişilik bir çadır alın. İki kişiyseniz üç kişilik bir çadır alın.
- Geceleri rahat etmek istiyorsanız çadır tavanında mutlaka ışıldağınızı asabileceğiniz bir aparat bulundurun.
- Fırtınalı kış aylarında ve yüksek rakımlı bölgelerde kamp kurmayacaksanız 4 mevsim çadırları tercih edin.
- Sıcak havalarda kamp yapacaksanız tek tenteli çadır almayın. Tek tenteli çadırlar güneşin ilk ışıklarından itibaren sera etkisi yaratacak ve sıcaktan bunaltıp erken saatlerde uyanmanıza sebep olacaktır.
- Taban kumaşının yırtılmalara karşı dayanıklı olmasına dikkat edin ve mutlaka su geçirmez özellikte olanlarını tercih edin.
- Nihayetinde kazıktır deyip, geçmeyin. Tekrar tekrar toprağa çakılacağı için çadır kazıkları sağlam ve hafif olan modelleri seçin.
- Çadır içinde olabildiğince rahat etmek için bagajı olan modelleri seçeneklerin en başına alın.
- Alacağınız çadırın havalandırmasının iyi olmasına dikkat edin. Dış tentede en az 1 adet havalandırma bölmesi olmasına önem verin.