Kamp çantası nasıl hazırlanır?
Kamp çantası nasıl hazırlanır? Kamp çantası hazırlarken nelere dikkat edilmelidir?
Doğayla iç içe olmayı tercih edenlerin vazgeçilmez ekipmanlarından bir tanesi kamp çantasıdır. Dağcı, izci veya kampçı ne olursanız olun kamp çantanız sizin en değerli varlığınızdır. Bu yazıda standart bir kamp çantası hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve kamp çantası seçerken hangi özelliklerinin göz önünde bulundurulması gerektiğine değiniyor olacağız. Kamp çantasında doğada geçirdiğiniz zaman içerisinde ihtiyacınız olan tüm ekipmanları bulundurmalısınız.
Kamp Çantası Nasıl Özelliklere Sahip Olmalıdır?
- Her şeyden önce bir kamp çantasında aramanız gereken özellik sağlamlık olmalıdır. Sizi yarı yolda bırakacak bir çantayı yanınızda taşımak size destek olmaktan çok köstek olacaktır.
- Kamp çantasının metal ve esnek desteklerinin olması çantanızın dik ve geniş konumunu koruması açısından önemlidir.
- Kamp çantası ne kadar esnek bir yapıya sahip olursa daha fazla ekipmanı sığdırmanızda o kadar kolay hale gelir.
- Kamp çantası su geçirmez bir yapıya sahip olmalıdır. Uzun doğa yürüyüşleri ve kış koşullarında su geçirmeyen bir kamp çantanız yoksa içindeki eşyalarınız ıslanacaktır ve bunları kurutmanız özellikle kış koşullarında neredeyse çok zor ve zahmetli olacaktır.
- Çantanın dış tarafında klips ve tokalar olması mat, çadır, matara vb. ekipmanlarınızı asarak taşımanıza yardımcı olur ve çantanızı daha ergonomik kullanmanızı sağlar.
- 3-5 günlük bir kamp süresi için 50-60 litrelik bir çanta işinizi görmeye yetecektir. Daha uzun kamp sürelerinde ise 60+10 litrelik çantalar daha uygun bir seçim olacaktır.
Kamp Çantası Nasıl Hazırlanmalıdır?
Kamp çantası hazırlanırken özellikle belirtilmesi gereken nokta acil durumda kullanılabilecek malzemelerin en üst kısıma yerleştirilmesidir. Aşağıdaki sıralama ile çantanızı hazırlarsanız daha uygun bir kamp ve doğa tecrübesi yaşayabilirsiniz. Tercih tabii ki size kalmış.
- Kamp çantası hazırlarken her an elinizin altında olması gereken ekipmanları (el feneri, harita, yağmurluk gibi) üst kısma; yedek kıyafetler, uyku tulumu ve pişirme araçları gibi ekipmanları ise biraz daha alt kısma yerleştirmelisiniz.
- Hafif eşyalar üst kısımda ağır eşyalar ise alt kısımda olmalıdır. Kamp çantasının ağırlık merkezi ile vücudun ağırlık merkezi aynı hizada olmalıdır.
- Kamp çantası sırta ve bele takıldığı zaman arada hava geçebilecek kadar boşluk olmalıdır. Kamp çantasının vücuda temas ettiği yerler ağırlığı kaldırabilecek bölgeler olmalıdır.
- Birbiriyle ilişkili malzemeler toplu şekilde çantaya yerleştirilmelidir. Böylece hem eşyalarınıza kolay ulaşırsınız hem de eşyalarınız yağmur veya sudan etkilenmemiş olur. Örneğin çoraplar bir poşete konulmalı ve o şekilde çantaya konulmalıdır. Aksi takdirde çoraplarınızın birisi üst kısıma birisi alt kısımda olur ve aramak zorunda kalırsınız.
