Bolu’nun Mudurnu İlçesi’ne bağlı Tavşansuyu Köyü sınırları içerisinde yer alan Sülüklügöl, şiddetli bir heyelan sonucunda oluşmuş, Türkiye’nin saklı güzelliklerinden biridir. Yedigöller ve Abant kadar bilinmediği ve ulaşım anlamında da zor ulaşılabilen bir noktada olduğu için tüm doğallığıyla ziyaret edenlere müthiş bir deneyim sunuyor.
Ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu pandemi sürecinde hem biraz temiz hava almak hem de dışarıya çıkmamayı tercih ettiğimiz bu günlerde kalabalıktan uzak, doğayla iç içe bir deneyim yaşamak istiyorsanız Sülüklügöl Tabiat Parkı’nı tercih edebilirsiniz. Sülüklügöl genellikle kamp yapmak isteyen doğaseverler, balık tutkunları ve piknikçilerin tercih ettiği alanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 17. Yüzyılda yaşanan heyelan sonucunda oluşan Sülüklügöl’ün derinliği yaklaşık 25 metre civarında ve sular altında kalan ağaçlar halen sulak kaldığı için üç asırdan bu yana günümüze kadar gelebilmişlerdir. Göldeki canlılık seviyesi oldukça yüksek; balıkçılık anlamında gölde kızılkanat, gökkuşağı alabalığı ve sazan balıklarına rastlamak mümkün. Adından da anlaşılabileceği gibi zamanında gölde yaşayan sülüklerden dolayı göle bu isim verilmiş ancak az önce bahsettiğim balıklar tarafından nesilleri tüketilerek tamamen yok olmuşlar.
Bölge doğallığın bozulmaması açısından imara kapalı ve tabiat parkı girişindeki ağaç kulübe dışında herhangi bir yapı yok. Bu anlamda konaklama yapılabilecek tek yöntem çadır kurmak ve kamp atmak. Ülkenin ve dünyanın her köşesinden burada kamp yapmak için gelenler oluyor. Bu güzel tabiat harikasının flora ve faunasını özetlemek gerekirse de bölge sarıçam ve köknar ağaçlarıyla çevrili ve yaban domuzu, boz ayı, tilki ve ceylan gibi birçok yabani hayvana da ev sahipliği yapıyor.
Daha detaylı bilgi ve iletişim için http://suluklugol.tabiat.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Sülüklügöl Tabiat Parkı’nda Kamp Yapılır mı?
Yazının devamını okumadan önce hazırladığımız videoyu izlemek için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.
Sülüklügöl Tabiat Parkı kamp yapmak isteyenler için oldukça ideal bir bölge olmasının yanı sıra içinde birtakım zorlukları da barındırıyor. Örneğin elektrik kullanımı gibi ihtiyaçlarınızı karşılayamıyorsunuz. Tuvalet ihtiyacınızı da park girişinde bulunan orman kulübesinde giderebilirsiniz. Şebeke bu bölgede neredeyse hiç çekmiyor; bu nedenle buraya gelmeden önce geldiğiniz yerin konumunu ve gerekli bilgileri yakınlarınızla paylaşmayı unutmayın. Erzak ihtiyaçlarınızı da buraya gelmeden önce karşılamanızda fayda var keza park girişinde ufak bir büfe var ancak her şeyi bulmanız mümkün değil bulsanız bile iki katı fiyat ödememek için buraya gelirken yol üzerinde Dokurcun Beldesi veya Tavşansuyu Köyü’nden erzak ihtiyaçlarınızı tamamlayarak gelmenizde yarar var. Kamp ateşi için göl civarında yakacak çalı çırpı bulabilirsiniz ancak dilerseniz yine park girişinde görevliye sorarsanız çuval içerisinde tahta parçaları satıyorlar; bunların da fiyatı pazarlığınıza göre 30-40 TL arasında değişiyor.

Sülüklügöl Tabiat Parkı’na girişler birçok parkta da olduğu gibi ücretli, burası için binek araçla geldiğinizde 15 TL gibi bir fiyat ödemeniz gerekiyor. Ancak girişte görevliye kamp yapmaya geldiğinizi ve çadır kuracağınızı söylediğinizde sizden giriş ücreti yerine kaç çadır kuracaksanız ona göre bir ücret alıyor ve şu an bu ücret çadır başına 30TL.
Sülüklügöl Tabiat Parkı’nda kamp yapacaksanız temel ekipmanlarınızın (mat, uyku tulumu vb.) tam ve eksiksiz olduğundan emin olun; zira yaz sezonu olsa da geceleri özellikle sabaha karşı oldukça serin oluyor. Sizi sıcak tutacak bir uyku tulumu mutlaka gerekli ekipmanların başında geliyor. (bkz. Doğru Uyku Tulumu Nasıl Seçilir?)
Yine kamp yapmak isteyenler için paylaşılabilecek bir diğer bilgi ise, alanı diğer günübirlik piknik yapan insanlarla paylaştığınız için size en uygun kamp alanını seçme şansınız olsun istiyorsanız parka sabah erken gelmeniz veya geç gelmiş iseniz de akşam yediye kadar bekleyip günübirlikçilerin alandan ayrılmalarını beklemelisiniz. Tabiat parkından ayrılırken mümkünse çok geç ayrılmamakta fayda var çünkü göle çıkan yol çok bozuk ve dar olduğu için çoğu bölümde iki aracın yan yana geçmesi imkânsız olduğundan insanlar buraya gelmeye başlamadan yola koyulursanız bir sorun yaşamamış olursunuz.
Önemli not: Çok alçak bir araçla buraya gelmeye çalışmak hata olacaktır; yüksekçe bir binek araç veya arazi aracıyla gelmeniz konforunuzu önemli ölçüde arttıracaktır.

Sülüklügöl Hakkında Hızlı Notlar:
- Göl 1070 metre rakımda yer alıyor.
- Tektonik hareketler sonucunda oluşmuş bir heyelan set gölü.
- Sülüklü Göl’ün çevresinde yürüyüş yaparak ulaşılabilecek 2 göl daha yer alıyor.
- Gölden ayrılan Tavşansuyu Deresi’nde kırmızı benekli alabalıklar yaşamakta.
- Çok nadir yerler hariç telefon şebekeleri çekmiyor.
- Çevresinde herhangi bir işletme bulunmuyor.
- Yemek yiyebileceğiniz en yakın mekan 9 km uzaklıkta.
- Göl yakınlarında elektrik bulunmuyor.
- Orman Bakanlığının inşa ettiği tuvaletler mevcut.
- Temiz su ihtiyacı için musluk bulunmakta.
- Yer ateşi yakmak yasak, belirlenmiş alanlardaki varillerin içerisinde ateş yakabilirsiniz.
Sülüklügöl Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir?
Bolu Mudurnu ilçesine bağlı Tavşansuyu Köyü’nden yaklaşık 9km zirveye doğru tırmandığınızda Sülüklügöl Tabiat Parkı’na ulaşabiliyorsunuz. 9km kısa bir mesafe gibi görünse de yol çok dar ve bozuk olduğu için parka ulaşmanız normalden daha uzun sürüyor.
İstanbul’ a yaklaşık 200 km mesafede bulunan Sülüklü Göl Tabiat Parkı aynı zamanda Ankara, Sakarya, Düzce ve İzmit‘e de yakın mesafededir. Ankara-İstanbul otobanında Mudurnu çıkışından ya da Ankara-İstanbul D100 karayolunda Akyazı çıkışından ayrılarak Adapazarı-Mudurnu (D140) yoluna dönün. Bu yolda 40 km devam ettikten sonra Tavşansuyu yoluna ayrılın. Yiyecek ve içecek ihtiyacınızı son giderebileceğiniz yer Tavşansuyu köyüdür.
Buradan sonra herhangi bir market-bakkal bulamayacaksınız. Tavşansuyu Köyü’nün bitiminde yol ikiye ayrılacak ve Mudurnu Sülüklügöl tabelasını göreceksiniz. Yaklaşık 16 km olan ve büyük bir kısmı bozuk satıhtan oluşan bu yolun sonuna geldiğinizde Orman Bakanlığı‘na ait ahşap binayı göreceksiniz.
Çevre illerden gelmek isteyenler için mesafe ve süre bilgilerini aşağıda sıraladık. Ayrıca verdiğimiz Google Map linkinden de haritayı inceleyebilirsiniz.

Sülüklü Göl İstanbul arası kaç km?
Sülüklü Göl İstanbul arasındaki mesafe 215 km. Yaklaşık 2 saat 30 dakikadır.
Eskişehir Sülüklü Göl arası kaç km?
Eskişehir’ den Sülüklü Göle 2 farklı rota bulunuyor. Bilecik üzerinden gidildiğinde 170 km. D650 karayolu kullanılarak gidildiğinde 241 km.
Sülüklü Göl Bolu kaç km?
Sülüklü Göl ile Bolu arasında 3 farklı rota kullanılabilir. Abant üzerinden 85 km, Otoban ile 150 km ve D160 karayolu ile 100 km mesafededir.
Sülüklü Göl Düzce arası kaç km?
Düzce’ den Sülüklü Göle gitmek için 2 farklı rota bulunuyor. Otoban üzerinden Sülüklü Göle gidildiğinde 110 km, D 160 karayolu ile gidildiğinde ise 141 km mesafededir.

Sülüklügöl Tabiat Parkı’nda yapılabilecek aktiviteler nelerdir?
Parkta kamp haricinde yapılabilecek birçok aktivite mevcut, bunlardan bahsetmek gerekirse;
Park sınırları içerisinde yer alan yürüyüş parkurunda kendinizi doğayla bütünleştirip ciğerlerinize tertemiz orman havasını çekebilirsiniz.
Fotoğraf makinenizi yanınıza alarak eşsiz doğa manzaralarını fotoğraflayabilirsiniz. Özellikle sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde ağaç yapraklarının renk cümbüşünden faydalanarak harika kareler çekebilirsiniz. Drone kullanıyorsanız kuşbakışı çekimler yapabilirsiniz.
Balıkçılıkla ilgileniyorsanız önceden izin almak şartıyla sportif olarak balık tutabilirsiniz. Gün içerisinde civar köylerden balık tutmak için gelenlerle karşılaşıyor olacaksanız.
Göl civarında bisikletinize atlayıp etrafı keşfedebilir, spor yapabilirsiniz.
Sülüklügöl Tabiat Parkı’nı günübirlik ziyaret etmek isterseniz mangalınızı etinizi alıp sevdiklerinizle keyifli bir piknik yapabilirsiniz.