İlk Kamp Rehberi

Paylaşmak güzeldir!

Sosyal Medyada Paylaş!

İyiGezdin Blog olarak son 10 yılda edindiğimiz tecrübe ve birikimleri siz doğa severlerle paylaşabilmek amacıyla bu tecrübeleri yazı ve video içeriklerine dönüştürmeye başladığımız Ağustos 2019’dan beri sizlere yardımcı olabilmek için buradayız. Bugün doğada vakit geçirmeyi seven ve bu durumu bir tık ileriye taşıyarak doğada kamp yapma arzusuna ulaşmış dostlarımız için yine rehber niteliğinde bir içerik hazırladık: “İlk Kamp İlk Heyecan” sloganıyla yola çıkmış doğa severler için “İlk Kamp Rehberi” okumanız için hazır…

İlk defa kamp yapacaklar nelere dikkat etmelidir? İlk defa kamp yapacaklar hangi ekipmanları yanında bulundurmalıdır? Bu soruların cevaplarını içeren İlk Kamp Rehberi’ni sizler için hazırladık.

İlk Defa Kampa Gidiyorum; Hangi Ekipmanlara İhtiyacım var?

Sırt Çantası: Çantanızın en az 50 – 60 litre iç hacmi bulunmalı ve kesinlikle bel desteğine sahip olmalıdır. Decathlon mağazalarından kaliteli ve ilk etapta temel ihtiyaçlarınızı sağlayacak özelliklere sahip sırt çantalarını temin edebilirsiniz. “Sırt Çantası Nasıl Hazırlanır” yazımıza buradan göz atabilirsiniz…

Çadır: Su geçirmeyen özellikte, dış tentesi olan en az 2 kişilik çadırlar, rahat uyumak ve eşyalarınızı koyabilmek için tek kişinin kamp yapması için idealdir. Doğru Kamp Çadırı Nasıl Seçilir? İsimli yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. “Doğru Kamp Çadırı Nasıl Seçilir” yazımıza buradan göz atabilirsiniz…

Uyku Tulumu: Kış ve yaz ayları için farklı sıcaklık dirençlerine sahip tulumlar tercih edilmelidir. Kışın -5 -10 ve -20 gibi derecelere sahip tulumlar seçilirken yaz mevsiminde bu dereceler 10 – 15 seviyelerine çıkmaktadır. Kışlık tulumlar daha fazla izole malzeme kullanılarak yapıldığından en az 200 – 250 liralık bir bütçe istiyor. Yazlık tulumları ise bu fiyat bandının altındaki rakamlara temin etmeniz mümkün. “Doğru Uyku Tulumu Nasıl Seçilir” yazımıza buradan göz atabilirsiniz…

Mat: Çadırın içine serilerek kullanılan olmazsa olmaz kamp ekipmanıdır. Matlar, çadırınızı kurduğunuz zeminle teması keserek uyku tulumunuzun içinde daha fazla izole kalmanıza olanak sağladığı gibi zeminde bulunan taş, odun parçası vb. olumsuz durumları minimize eder.

Bıçak: Keskin ve kaliteli bir İsviçre çakısı kampta işinize çok yarayacaktır. İnternette ufak bir araştırmayla işinize yarayabilecek birçok model bulabilirsiniz.

Matara – Termos: Kampınızın olmazsa olmaz ekipmanlarından birisi de termostur; farklı büyüklük ve sıcaklık değerlerine sahip modeller mevcuttur. Kamp yapacağınız alanda içme suyu yoksa mataranız veya termosunuz en yakın dostunuz olabilir.

Yastık: Uyurken rahatınıza katkı sağlayacak bir diğer kamp ekipmanı da yastıktır. Şişme yastıklar tercih ederseniz ergonomi anlamında size fayda sağlayacaktır.

Katlanabilir Sandalye: Kampta ateş başında keyif yapmak istiyorsanız, sandalye şart 😊 Decathlon mağazalarından giriş seviyesinde uygun fiyatlı sandalyelerden temin edebilirsiniz.

El Lambası – Kafa Lambası: Gece karanlığında aydınlatma önemli bir husustur. Lümeni yüksek el veya kafa lambası temin edin.

Kamp yaparken yanınızda mutlaka bulundurmanız gereken diğer malzemeler ise, ip, balta, powerbank, çöp poşeti, kibrit, çakmak veya ateş başlatıcı, ilk yardım çantası, su geçirmez ayakkabı, mont veya yağmurluk, çaydanlık, kamp tenceresi, kırılmaz bardak – kupa, çatal ve kaşık olarak sıralanabilir.

İlk Defa Kamp Yapacağım; Nelere Dikkat Etmem Gerek?

  • Kamp yapacağınız yere iyi karar verin. İlk kez kamp yapacaksanız kamping alanları ve milli parklar güvenlik açısından ve kendinizi daha iyi hissetmeniz için uygun olabilir. Issız bir ormanda tek başınıza kamp yapmak, ilk tecrübe için korkutucu olabilir. Kamp yeri seçiminizle bağlantılı olarak gideceğiniz yere yakın yerleşim yeri var mı, temiz su bulunuyor mu, şebeke çekiyor mu, hava durumu nasıl gibi soruların cevaplarını araştırarak gidin.
  • Yakın kamp yerlerini tercih ederseniz, kamp için ayırdığınız günü yollarda geçirmeniz gerekmez.
  • İlk kampınızı mümkünse yaz mevsiminde veya bahar aylarında yapın. İlk kamp için soğuk ve ayaz havalar pek uygun olmasa gerek, zira ilk tecrübenizin olumsuz bir şekilde geçmesi sonraki süreçte kamp hayatının size göre olmadığını düşünmenize sebep olabilir.
  • Kamp tecrübesi olan arkadaşlarınızla kampa gidin. Daha önceden kamp yapmış, doğada vakit geçirmiş arkadaşlarınızla birlikte kamp yapmanız sizin ilk tecrübeniz için yararınıza olacaktır. Onların bilgi ve birikimlerinden faydalanmak sonraki tecrübeleriniz için yol gösterici olabilir.
  • Çadır kuracağınız zemini titizlikle temizlemeye gayret edin. Aksi takdirde gece uyurken mecburen sağa sola dönmek zorunda kalıp, sabah da müthiş ağrılarla uyanabilirsiniz.
  • Kuru dalları toplayın ve kuru ağaçları kesin. Yaş ağaçları ve dalları kesinlikle yakmayın veya kesmeyin.
  • Kamp ateşi yakarken dikkatli olun. Özellikle aşırı rüzgârlı havalarda kamp ateşinin etrafının taşlarla çevrili olması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Bitkilerin veya ağaç köklerinin üzerinde ateş yakmayın; mümkünse gittiğiniz alanda daha önce ateş yakılmış alanı tercih edin. Ateş yakılan alanda bulunan toprak verimsizleştiği için uzunca bir süre o alanda canlı yetişmez! Bu hususa dikkat etmeniz önemli.
  • Yaktığınız kaloriyi geri kazandıracak gıdalar tüketin. Kamp alanında çok fazla hareket halinde olacağınız için harcadığınız enerjiyi geri kazandırmaya yönelik şeker, protein ve karbonhidrat içeren gıdalar tüketin. Ana öğünler dışında küçük atıştırmalıklar bulundurabilirsiniz.
  • Yabani hayvan riskini en aza indirin. Gece uyurken gıda ve çöplerinizi bir poşetin içine koyup ağzını sıkıca bağladıktan sonra yerden yüksekte bir ağaç dalına asın.
  • Yağışlı havalar için çabuk kuruyan kıyafetler tercih edin. Olası ıslanma ve terleme durumlarında kıyafetlerinizin çabuk kuruyan tipte olması sağlığınıza faydalı olacaktır.
  • Kamp alanını temiz bırakın. Kamp esnasında ve kamp sonrasında kullandığınız alanı temiz bırakın; sadece kendi çöplerinizi değil sizden önce atılmış çöpleri de toplayarak tam bir doğa sever olduğunuzu kendinize gösterin.

İlk Kamp Rehberi yazımız sürekli olarak güncellenecektir. Farklı kamp tercihlerine ilişkin farklı rehber versiyonlarına yine bu yazı altından ulaşabilirsiniz.

Paylaşmak güzeldir!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir