Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı Sakarya ili sınırları içerisinde yer alan ve 2011 yılında tabiat parkı olarak hizmet vermeye başlamış bölgenin önemli doğal alanlarından biri olarak dikkat çekiyor. Tabiat parkı olarak adlandırılmış olsa da içerisinde barındırdığı unsurlar nedeniyle millet bahçesi gibi kullanıldığını söyleyebiliriz. Keza içeride doğallığı korumak adına hiçbir önlem alınmamış; en basitinden attığınız her adımda insanlar yerde ateş yakmış. Burası bir tabiat parkıysa buna izin verilmemesi gerekirdi. Kısaca yaz sezonunda buraya kamp yapmak için gelirseniz eğer çok memnun kalmayabilirsiniz. Ama ben piknik yapacağım, mangal yapacağım derseniz doğru yerdesiniz. Doğallıkla ilgili serzenişlerimizi yazı aralarında konusu geldikçe kaleme alıyor olacağız.

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı’ndaki aktiviteler nelerdir?
Biraz da parkın özelliklerinden bahsetmek gerekirse parka girişler pek tabii ki ücretli, özel aracınızla geldiğinizde 15 TL ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Sakarya il merkezine 8km mesafede bulunan Poyrazlargölü Tabiat Parkı’na toplu taşımayla da ulaşmak mümkün; gün içerisinde minibüslerle yolcu taşımacılığı yapılıyor. Alan içerisinde farklı aktiviteler yapabileceğiniz birçok imkân mevcut. Parkın bir bölümüne lunapark yapılmış, bir başka bölümünde ise ücret karşılığı ata binebileceğiniz bir at çiftliği var.
Parkı göl kenarındaki alanlar ve orman bölümü olarak ikiye ayırmak mümkün, günübirlik ziyarete gelenler genellikle göl kenarında piknik yapmayı tercih ediyorlar. Ormanın iç kısımlarına doğru çadır kurmak için uygun alanlar mevcut. Göl kenarına da çadırınızı kurabilirsiniz fakat hem yer bulmakta zorlanabilirsiniz hem de kafa dinlemek istiyorsanız beklentinizin çok uzağında kalacaktır. Yeri gelmişken söylemekte fayda var; kamp yapmak için buraya gelecekseniz yaz sezonu dışında diğer tüm zamanları tercih etmek mantıklı bir hareket olacaktır. Tabiat parkının birçok kuş türüne ev sahipliği yaptığı biliniyor ancak yaz sezonunda kuş sesi duymanız mümkün değil çünkü onlar bile insanların gürültüsünden uzaklaşıp ormanın iç kısımlarına kendilerini atmışlar belli ki… Sabahtan akşama kadar göl kıyısındaki yol boyunca tren şeklinde bir araç ring yapmak suretiyle size göl kıyısında tur attırıyor ama o kadar gürültülü bir müzik eşliğinde yapıyor ki bunu dayanabilene aşk olsun. Yine de denemek isterseniz kişi başı 10 TL ücret ödeyerek tecrübe edebilirsiniz.
Göl kıyısında bulunan işletmede bir şeyler içebilir, kahvaltı yapabilir veya yemek yiyebilirsiniz. Kendi bisikletinizle veya yine alanda bulunan bisikletleri kiralayarak göl çevresini keşfetmeniz de mümkün. Balıkçılıkla ilgileniyorsanız göle olta atıp tatlı su balıklarını yakalayabilirsiniz.
Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı hakkında detaylı bilgi için resmi sayfasına buradan göz atabilirsiniz.
Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı Kamp yapmak için uygun mu?
Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı içerisinde kamp yapmanıza olanak sağlayacak alanlar mevcut ancak daha önce de belirttiğimiz gibi kafa dinlemek için yaz sezonu kesinlikle uygun değil. Kapıdaki görevliye içeride kamp yapacağınızı belirttiğinizde sizden çadır başı 35TL ücret alıyor ve ekliyor; “yalnızca bir gece kalabilirsiniz, çadırınızı akşam saat sekizde kurun sabahta saat 10 gibi de toplayın “. Zaten ücret tarifesinde çadır için bir satır ayrılmamış belli ki birtakım kısıtlamalar mevcut veya bölge halkı burayı yoğunlukla piknik yapmak için kullandığı için kamp yapanlara pek hoş bakılmıyor da olabilir. Muhtemelen farklı sezonlarda bu tip sorunlarla karşılaşılmaz diye tahmin ediyoruz. Tabiat parklarında normalde belli bir saatten sonra gürültü çıkarmak yasaktır, ancak burada öyle bir kural uygulanmıyor. Park içerisindeki tuvaletler ücretli ve ne yazık ki temiz değil. Alan içerisinde kullanma suyu olarak kullanabileceğiniz çeşmeler mevcut.
Bize öyle geliyor ki, bu tarz tabiat parkları özel işletmelere devredilerek ticarethaneye çevrilmiş durumda ve yapılan uygulamalar, kontrolsüzlükler tabiat parklarının doğal dengesini bozacak nitelikte. İyi örnekler de var elbet ancak Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı doğanın korunması noktasında bizden geçer not alamayacak kadar kötü durumda. Buradan önce Sülüklügöl Tabiat Parkı’nda bir gece kamp yaptık fakat böyle olumsuzluklarla karşılaşmadığımız gibi keyif alarak ayrıldık. Dilerseniz Sülüklügöl Tabiat Parkı Kamp ve Gezi Rehberi’ni de buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir?
Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı’na İstanbul tarafından otoyol üzerinden gelmeniz durumunda Sakarya – Bilecik – Antalya çıkışını kullanarak otoyoldan çıkın. Otoyol çıkışından sonra yaklaşık 2,5 km ileride önünüze çıkan köprülü kavşaktan Hendek – Düzce – Ankara yönüne doğru sağa dönün ve D100 karayoluna girin.
D100 karayoluna girildikten 2 km sonra köprülü kavşaktan Erenler- Kaynarca – Karasu istikametine doğru dönün. Kocaeli üzerinden D100 karayolunu kullanan ziyaretçilerde bu kavşaktan dönmeliler. Bu kavşaktan dönükten sonra Karasu ilçesine doğru yaklaşık 13 km gidildikten sonra (Güzergah üzerinde yeni Sakarya Stadyumunu da görebilirsiniz) Poyrazlar Gölü tabela ve afişlerini gördüğünüz noktadan dönüş yaparak 600 metre ilerledikten sonra Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı girişini görmüş olursunuz.
Aşağıda Google haritalar üzerinden de güzergahları inceleyebilirsiniz.

Merhabalar ;yazınızı çok beğendim gitmek isteyenler için önceden sizden Bilgi alıp gitmek daha kolay ve keyifli olacaktır emeğinize sağlık
İlgi ve alakanız için teşekkür ederiz.