Bursa’ya ‘Yeşil Bursa’ denmesinin doğruluğunu gözler önüne seren Suuçtu Şelalesi, doğanın tüm bileşenlerini içinde barındıran bir başka keşif noktası olarak radarımıza yakalanmış güzide yerlerden biri. Bir kayın ormanı düşünün; içinde kavak yelleri esen, çam kokularıyla bezeli ve sonra dinleyin, yüksekten dökülen suyun taşlara çarpan o görkemli sesini .. Yazarın yazarken hissettiğini okuyucunun da okurken hissetmesini istediğimiz bir doğa harikası Suuçtu Şelalesi. Bu epik girizgahımızdan sonra rehberimizi oluşturmaya başlayabiliriz artık.

Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi’nde yer alan Suuçtu Şelalesi, bölgede bulunan fay hattının kırılması sonucu meydana gelmiş ve 38 metre yükseklikten dökülen suyuyla ziyaretçilerine görsel bir şölen sunarken kaynağının berraklığı ve temizliğiyle de Mustafakemalpaşa İlçesi’nin su ihtiyacının karşılanmasında önemli bir görev üstlenmiş durumda. Bu bağlamda şelaleden su doldurulması veya şişelenip satılması yasaklanmış. Böylece şelalenin suyunu düzgün bir plan dahilinde kullanıp suyunun azalması engellenmiş.
Suuçtu Şelalesi günümüzdeki ismini almadan önce Rum bir kadının adını taşıyormuş: Kirmastary (Krimasti)
Neler Yapılır?
1. Suuçtu Şelalesi Piknik Alanları ve Kahvaltı

Piknik yapmak isteyenler için kurulan birçok ahşap piknik masalarının bulunduğu harika bir ortamı barındırmaktadır. Bu sebeple sıcak yaz aylarında özellikle ziyaret edilen Suuçtu Şelalesi kahvaltı yapmak veya mangal yakmak isteyenler için oldukça geniş bir alana sahip olup ayrıca çam ağaçlarının altında piknik alanı ve piknik masaları vardır.
2. Suuçtu Şelalesi Kamp Alanı

Bursa’da en iyi kamp alanlarından biri olan Suuçtu şelalesi, piknik alanları ve harika kahvaltıların yanı sıra, bu bölgenin sulak ve yeşil tabiatı ile Suuçtu Şelalesi kamp yapmak isteyenler içinde harika bir ortam sunuyor. Tabiatı gereği tamamı ile kendiliğinden gelişen uzun kavak ağaçları, çam ağaçları ve kayın ağaçları ile bölgede kamp yapmak isteyenler için harika bir yer. Özellikle hafta sonları ailecek veya arkadaşlar ile kamp yapılmaya sıklık ile gelinen şelale, tabiat ile olan bütünlüğü ve doğa ile iç içe geçen yaşantısı ile insanları şehir hayatından ve şehir hayatının stresli ve aşırı yoruculuğundan bir nebze olsun uzaklaştırmaktadır.
3. Patika yollarda doğayla baş başa kalın

Eğer ki gezmek için Suuçtu Şelalesini tercih etti iseniz, meşhur Suuçtu Şelalesi önünde fotoğrafınızı çekip manzaranın tadını çıkarttıktan sonra, artık kendinizi Suuçtu Şelalesinin güzel patika yollarına atabilirsiniz. Suuçtu şelalesinin en güzel yanı ise patikaların birden fazla şelaleye çıkıyor olması.
Nasıl Gidilir?
Mustafakemalpaşa ilçesinden yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunmaktadır. Yalıntaş beldesi yolundan devam ederek Muradiyesarnıç köyünden ulaşım sağlanır.
Buraya özel aracınızla gelmek isterseniz Bursa merkezden yaklaşık 100 km sürecek olan bir yolculukla aşağı yukarı 1-1,5 saat süren bir yol sizi bekliyor olacak. Ayrıca girişte aracınız için cüzi bir ücret ödemeniz gerekiyor.
Suçtu Şelalesi konum bilgisi ve yol tarifi için haritaya tıklayabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Yaz aylarında şelalenin döküldüğü noktaya kadar taşların üzerinden gidip enfes fotoğraflar çekebilirsiniz fakat taşlar kaygan olduğu için uygun bir ayakkabı giymenizde fayda var fakat yine de dikkatli olun.