Türkiye’nin En Büyük Subasar Ormanı: Karacabey Longozu

Paylaşmak güzeldir!

Sosyal Medyada Paylaş!

Türkiye’de subasar orman olarak tanımlanan dört longoz ormanı var; bu longozların içinde subasar alanı en büyük olan ise Karacabey Longozu. Karacabey Longoz Ormanları içinde bulundurduğu canlı çeşitliliği ile de dikkat çekiyor. Buraya kadar longoz dedik subasar dedik, peki bunlar ne anlama geliyor? Bilgi dolu bir girizgâh yaparak yazımıza başlayalım isterseniz…

Nedir Bu Longoz?

Yılın belli bölümlerinde sular altında kalan ormanlara ‘longoz’ deniyor. ‘Subasar’ olarak da bilinen longoz ormanları bir çeşit orman ekosistemidir. Yolunu denize doğru çevirmiş akarsular taşıdığı alüvyonları kıyı noktasında biriktirerek dere ağzını kapatacak şekilde bir set oluşturur ve suyun denize ulaşması engellenir. Su debisinin yüksek olduğu yılın belli dönemlerinde denize dökülemeyen su yayılır; kıyıdaki ormanları su basar ve longoz ormanı denilen ekosistem meydana gelmiş olur.

Longoz ormanlarını bir nevi ülkemizin amazonları gibi düşünebilirsiniz. Pek sık rastlanan bir oluşum değil; Türkiye gibi akarsu zengini bir ülke de bile yalnızca dört tane var. Biri İğneada’da, diğeri Sakarya Acarlar’da, bir diğeri ise Sinop Sarıkum’da. Bunların içinde en görkemlisi ise Karacabey Longozu.

Karacabey Longozu Hakkında Bilgi

Ülkemizde bulunan longoz ormanları içerisinde en az bilineni Karacabey Longoz Ormanı ‘nda yılın büyük bir bölümü orman su içerisinde kalmaktadır. İlk bahar ayı geldiğinde bölge içerisinde bulunan gölcüklerde Nilüfer çiçekleri de açmaya başlar.

Karacabey ilçesine bağlı Yeniköy yakınlarında Susurluk ırmağının oluşturduğu Kocaçay deltasında meydana gelen longoz, Susurluk ırmağının Marmara denizi ile buluştuğu noktada oluşmaktadır. Bölge göl, bataklık, delta, kumul ve subasar orman ekosistemlerinden meydana gelmektedir.

Zengin bir flora ve faunaya sahip olan bölgeyi doğa severler, fotoğrafçılar, kuş gözlemcileri ile birlikte araştırmacılar ziyaret etmektedir.

Alanda tespit edilen 217 kuş türü vardır. Bunlardan bazıları; Ak Pelikan, Çamur Çulluğu, Kuğu, Sülün, Yeşil Ağaçkakan, Yalı Çapkını, Sürmeli Kum Kuşu ve Yılan Kartalı gibi nadir görülen türlerdir. Kara Leylek, küçük balaban, gri balıkçıl, kuğu, macar ördeği, sumru, ve poyraz kuşu gibi birçok kuş türü burada üremektedir. Bu kuş türleri ile çeşitli sürüngenlere ev sahipliği yapmaktadır.

Zengin bitki çeşitliliğine sahip ormanda ağırlıklı olarak dişbudak, söğüt ve kızılağaçlar bulunmaktadır.

Yaklaşık 22 yıl öncesine kadar Meksika’dan Türkiye’ye göç eden yılan balıklarının üreme merkezi durumunda olan göllerde deniz ve tatlı su balıkları yaşayabilmektedir.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlamış olduğu Karacabey Longoz Ormanları tanıtım filmini buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Karacabey Longozu’nda Neler Yapılır?

Hiçbir şey olmasa da burası kendinizi doğaya teslim edebileceğiniz Türkiye’nin nadir yerlerinden biri, bunu öncelikle belirtmekte fayda var. İşin içinde doğa olunca yapılabilecek bir sürü aktivite var elbet.

Bütün bunlardan önce söylenmesi gereken önemli dipnotlarımız var sizler için; içeride wc, su ve yiyecek bulabileceğiniz tek bir nokta var. Genel olarak çok büyük bir alanda hareket halinde olacağınız için bu alanı görmezden gelmenizi tavsiye ediyoruz ve yanınıza suyunuzu, sandviçinizi ve kendinize göre ne ihtiyacınız varsa alarak gelin. Yapacağınız bu ufak hazırlık size kesintisiz bir longoz deneyimi yaşatması açısından önemli.

Longozda ne gibi aktiviteler yapılabilir demiştik değil mi?

  1. Doğanın güzellikleri içerisinde sessiz sakin kuş sesleriyle birlikte güzel bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Yürüyüşünüz esnasında kısa molalar verip kafa dinlemek isteyebilirsiniz.
  2. Bitki ve kuş çeşitliliği açısından çok zengin olan bu bölgede harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
  3. Kuş Gözlem kulesine çıkarak alanı tepeden panoramik olarak izleyebilirsiniz.
  4. Kamp yapmakla aranız iyiyse çadırınızı sandalyenizi kapın gelin! Kamp için en uygun noktalardan biri Karacabey Longoz Ormanları.
  5. Bisikletinizle burada gezintiye çıkabilirsiniz.

Karacabey Longozu Gezi Rehberi

Şunu açıkça söylemekte fayda var; doğada vakit geçirmeyi seviyorsanız buraya kelimenin tam anlamıyla aşık olacaksınız. Bu denli doğal kalabilmiş nadir yerlerden biri Karacabey Longozu. Longoz ormanlarına geldiğinizde sizi üzerinde kuş figürlerinin bulunduğu renkli bir kapı karşılayacak. Girişte herhangi bir ücret talep edilmiyor, keza biz gittiğimizde kapıda herhangi bir görevli de bulunmuyordu.

İçeri girdiğinizde toprak bir yol üzerinde ilerlerken manda, keçi ve inekler size eşlik ediyor olacak. Yol üzerinde de manda, inek vb. tabelalarla dikkat çekilmesi hedeflenmiş. Yol güzergahını gözünüzde canlandırabilmek adına anlatmak gerekirse girişten içeri girdikten sonra yol bir noktada sola ayrılacak, buradan düz devam ederseniz longozun en geniş alanlarından biri karşınıza çıkacak. Burada bol bol fotoğraf çekebilir, dinlenme molası verebilirsiniz.

Bok Böceklerine dikkat!

Sola ayrılan yol ise denize yakın olan taraf, yol deniz kumu gibi. Bu yol üzerinde de yürüyüş yapmak bir hayli keyifli olabilir. Bu bölgede bok böceklerini görmeniz bir hayli olası, ayrıca bok böceklerinin ekosistem için oldukça önemli olduğunu söylemek gerek. Yine yol kenarındaki tabelalarda bok böceklerini ezmeyin şeklinde uyarılar bulunuyor.

Bu böcek yerdeki hayvan pisliklerini yuvarlayacağı kıvama getirip taşıyarak belirlediği alana gömüyor. Böylece toprak doğal yollarla gübrelenmiş ve havalanmış oluyor. Bu böcekler ağırlıklarının 240 katı kadar yükü taşıyabiliyorlarmış, bu nedenle bok böceği deyip geçmiyoruz ve yolumuza daha dikkatli devam ediyoruz 😊

Kısa bir bok böceği molası için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz 😊

Bu alanda yer alan ekosistemin bir diğer parçası ise karabaş otu (lavanta olarak da bilinir). Sağlığa birçok faydası olmasının yanı sıra harika fotoğraflarınızın önemli bir parçası olabilir.

Yol boyunca devam ederken bir sonraki ziyaret noktanız kuş gözlem kulesi olacaktır. Burası alanı tepeden seyredebileceğiniz tek nokta olarak dikkat çekiyor. Kuleye çıktığınızda karşınıza çıkacak olan menderesin manzarası enfes. Fotoğraf makineniz ve tele objektifiniz varsa kuşları yakalayabilirsiniz. Yoksa da manzaraya doyduktan sonra aşağı inip mutlu oluyorsunuz.

Bu yoldan devam ettiğinizde son nokta olarak Dalyan gölü ve denizin muhteşem karşılaşması çıkıyor olacak. Buradan sonra yol bitmiş oluyor; buraya kadar araçla gelmek isterseniz, öncesinde çok yağış almışsa buranın kumu batabiliyor dikkatli olmakta fayda var.

Longoz Ormanında Bir Afrika Köyü

Yazımızın başında su, yiyecek ihtiyacı için alanda tek bir nokta olduğundan bahsetmiştik. Orası da yapay bir Afrika Köyünün içinde. Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyiz. Şahan Gökbakar’ın oynadığı Recep İvedik 6 filmi burada çekilmiş; çekimler içinde Afrika tarzı bir köy yapılmış. Hasırdan bungalovlar, kemik figürleri, ortalıkta gezinen kedi, köpek, tavuk, hindi vs. Film çekimleri bitince seti olduğu gibi bırakmışlar ziyarete açık bir alan. İlginizi çekerse burayı da ziyaret edebilirsiniz.

Recep İvedik 6 filminin fragmanını izlemek isterseniz buraya tıklayın.

Karacabey Longoz Ormanı’na Nasıl Gidilir?

Longoz ormanları Karacabey’de Bayramdere Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Bursa kent merkezine 85 km, Karacabey ilçe merkezine ise 23 km mesafede yer almaktadır. Şahsi aracınızla gidebileceğiniz gibi toplu taşımayla gitmek isterseniz de Uludağ Üniversitesi metro istasyonundan Yeniköy – Boğaz dolmuşlarına binerek Boğaz mahallesine ulaşabilirsiniz.

Karacabey Longozu yol tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.

Paylaşmak güzeldir!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir